Raklapgyártás 5+1 lépésben (2. rész)

Sorozatunk előző részében bemutattuk a raklapgyártás menetének első három meghatározó lépését: a megfelelő alapanyagok kiválasztását, szállítását, valamint a raklapelemek előállítását. A második részben kiderül hogyan zajlik a raklapok összeállítása, műszárítása, tárolása, ezen felül bemutatjuk egyedi rendeléskövető rendszerünk működését is.

4. lépés: Raklapok összeállítása

A különböző raklapmegoldások összeállítása túlnyomó részt automata gépsoron történik az alábbi 4 lépésben: raklapelemek gépsorba történő adagolása, illesztés-szegezés, a raklapok jelzésekkel történő ellátása és egyéb megmunkálása, valamint rakatolása ( vevő igénye szerint egymásra rakva vagy összeforgatva ).

A szegezőgép munkája

A rakodólapgyártás szalagszerűen történik. Első lépésben ( manuálisan ) a szegezőgépbe kerülnek a különféle méretű
raklapelemek, ahol az egyedileg kialakított továbbító sablonok illesztik, a hidraulikus szorítóegység pedig egymáshoz préseli azokat.
Ezt követi a szegzés, aminek során a kötőelemek hidraulikus úton történő bepréselésével összeállítjuk a raklapokat. A raklapelemek rögzítéséhez minősített kötőelemeket használunk, melyek mérete, kialakítása az összeállítani kívánt raklaptípushoz köthető szabványtól vagy specifikációktól függ.

Raklap-jelzések elhelyezése

A szalagon tovább haladva következő egység ellátja az összeállított raklapokat a megfelelő jelzésekkel: Golden Pallett márkajelzés, szabvány jelölés, egyedi azonosító, fumigálás IPPC jelölése ( HU: Ország hivatalos kétbetűs rövidítése XX: Regisztrációs szám HT: Hőkezelt (heat treated) angol kifejezés rövidítése DB: Kérgezett (debarked) angol kifejezés rövidítése).

Egységrakatokba rendezés és tárolás

Jelzések beégetése és a raklapok egyéb (sarkalás) megmunkálása után utolsó lépésként az elkészült raklapokat egységrakatokba rakatoljuk és villástargoncák segítségével a megfelelő helyre szállítjuk.
Automata gépsorainknak köszönhetően bármilyen méretű és kialakítású rakodólap előállítására lehetőségünk van – ezzel igazodva ügyfeleink igényeihez. Ideális esetben 3-4 rakodólap hagyja el a szalagot percenként, függetlenül annak típusától.

Folyamatos minőség-ellenőrzés

Az előállítás minden szakaszában (a raklapelemektől a kész rakodólapokig), szúrópróba-szerűen ellenőrizzük a méretet, vágási
felületet, illeszkedések pontosságát, felületmegmunkálást, a szegélyek és kötőelemek minőségét.

5. lépés: fumigálás és/vagy műszárítás

Az általunk elkészített raklapokat ügyfeleink igényeinek megfelelően fumigáljuk és/vagy műszárítjuk, raktáraink egyikében
elhelyezzük, vagy kiszállítjuk a kért helyszínre.

A műszárítás folyamata

A műszárítás lényege, hogy a rakodólapok nedvességtartalmát meghatározott érték alá csökkentsük ( szabvány rakodólap esetében 22% ), növelve azok használati értékét, biztosítva a szabványanak való megfelelőséget, gombamentességét, valamint a szállítandó áru biztonságát. A szárítás során a raklapok fajsúlya akár 35-50%-kal is csökkenhet. Az így elvont nedvesség pára vagy tényleges nedvesség formájában távozik. Nagy teljesítményű szárítókamráinkban egyidejűleg 3-4000 raklap műszárítását tudjuk elvégezni.
Nagy gondot fordítunk arra, hogy a rakodólapok szárítása során nem csak a felületi nedvességet távolítsuk el, hanem kivonjuk az
úgynevezett kötött vizet is, biztosítva ezzel a ténylegesen száraz szerkezetet. Ennek köszönhetően raklapjaink a későbbiekben sem „nedvesednek vissza”!

Folyamatos kontroll

A rakodólapok műszárítása eltér a klasszikus faanyag szárítástól, hiszen gyprsan kell rendkívül nagy nedvességet elvonnunk. Sok esetben az induló nedvességtartalom 60-70%. Maga a művelet folyamatos kontrollt igényel, hiszen egy adott fafajon belül is eltérő tulajdonságú faanyagokkal találkozhatunk. Ezt a kontrollt nálunk egy erre a feladatra kifejlesztett számítógépes rendszer és jól képzett szakember végzi.

5 + 1 lépés: egyedi rendeléskövető rendszer

Mivel a minőségi raklapmegoldások előállítása mellett komoly hangsúlyt fektetünk ügyfeleink igényeinek kielégítésére is, így egy
egyedi rendeléskövető rendszert fejlesztettünk ki számukra.

A rendszer a következőket foglalja magában:

  • Visszaigazolást az aktuális megrendelésekről.
  • Tájékoztatást a rendelt raklapok előállításának részfolyamatairól (pl. gyártás megkezdése és várható befejezése, minőség-ellenőrzés).
  • Tájékoztatást a kiszállításról (annak várható időpontja és teljesítése).

A keretrendelésről

Ezen felül lehetőséget biztosítunk az ún. keretrendelésre is, ami során a megrendelő egyszerre nagyobb mennyiségű termék előállítását rendeli meg tőlünk, melyet adott időszakokban igény szerint lehív ebből a keretből.

Elolvasom a Raklapgyártás 5+1 lépésben első három lépését is »

További aktualitásaink

A raklapgyártás az ellátási lánc folytonosságának fenntartásában és a COVID-19 járvánnyal szembeni küzdelemben alapvető fontosságú szolgáltatás és kritikus infrastrukturális elem. A Globális Fa Csomagolóipari Fórum nyilatkozata Miközben az államok vezetői...

Elolvasom »

Örömmel és büszkeséggel jelentjük be, hogy cégünk, a Golden Pallet Kft. elismerő oklevelet kapott az „Év Felelős Foglalkoztatója” pályázat ünnepélyes átadóján. Ezt az elismerést azoknak a munkáltatóknak ítélik oda, akik...

Elolvasom »

2010 január elsejével új szabályozás lép életbe, mely egészségügyi szempontból szabályozza a termékek exportálását. És mindez a termékcsomagolásra, a raklapokra vonatkozik! Hogy miről is van szó? A nem megfelelően kezelt...

Elolvasom »

Golden Pallet Kft. Telefon: +36 (23) 446-000